Пирамидите от Месопотамия - предшественици на египетските

Всички сме виждали египетските пирамиди, ако не наяве, то поне на снимка.  Те поразяват със своята монументалност. Много преди фараоните обаче, в Месопотамия са строили не по-малко внушителни съоръжения. Първите египетските пирамиди &nbs

2011-01-18 16:08:19
Пирамидите от Месопотамия  - предшественици на египетските
Всички сме виждали египетските пирамиди, ако не наяве, то поне на снимка.  Те поразяват със своята монументалност. Много преди фараоните обаче, в Месопотамия са строили не по-малко внушителни съоръжения.

Първите египетските пирамиди  имат стъпаловидна  форма  и те много   приличали на  тези в Шумер, Акад, Асирия и Вавилон. Разликата била, че   египетските пирамиди били  гробници на фараоните, докато другите  са били жилища на боговете.

Месопитамските  храмове /наречени зикурати/  са били построени от изпечени на слънцето тухли и по-голямата част от тях  са изчезнали, докато египетските пирамиди са направени от камък и си стоят и до ден днешен.

Първите месопотамски  кули със  стъпаловидни тераси се появили преди 4-то хилядолетие пр. Хр.  Строежът на египетските пирамиди пък започнал през 3-тото хилядолетие пр. Хр. Ветровете и дъждовете  били причина за честите ремонти на месопотамские храмове.   Отначало терасите им имали формата на правоъгълник, който полека-лека се превърнал в квадрат. Ранните храмове били с наклонени стени, а по-късните с прави.

Жреците използвали тези храмове не само за свещени обреди, но и за астрономически наблюдения на небесните тела.

Сведенията за тези храмове на шумерите са достигнали до нас и чрез Библията. Според легендата  жителите на древна Месопотамия градели високи кули, като се надявали, че свещените  обреди на върха ще бъдат по-ефективни. Смятало се обаче, че  строителите на  известната Вавилонска кула се опитвали да достигнат небесата и с това били ядосали Бог.  През 6 в. пр. н.е. древните гърци я обявили за едно  от  чудесата на света.  

Александър Македонски обаче решил да разруши кулата, защото искал на нейно място да издигне   най-голямото светилище на своите богове.  Именно във Вавилон обаче, той намерил смъртта си. Дали пък като е разрушил храма на вавилонските богове не ги е разсърдил?.... Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия